Sonata 1884 (Revised 1931) for Violoncello and Piano - Gerardus Hubertus Galenus von Brucken Fock

edited by Eric Matser

Sheet music

Brucken Fock Sonata 1884 (Revised 1931) for Violoncello and Piano (edited by Eric Matser) Brucken Fock Sonata 1884 (Revised 1931) for Violoncello and Piano (edited by Eric Matser) Brucken Fock Sonata 1884 (Revised 1931) for Violoncello and Piano (edited by Eric Matser)
Brucken Fock Sonata 1884 (Revised 1931) for Violoncello and Piano (edited by Eric Matser)
€61.30 Incl. Tax
+ -

Earn 3,050 Poppels with this product

Product description

De cellosonate van de Zeeuwse componist Gerard von Brucken Fock (1859-1935) bleef bijna 130 jaar onopgemerkt. Het manuscript van dit kleine meesterwerk uit 1884 werd in 2012 gevonden in het Nederlands Muziek Instituut. De componist was blijkens zijn uitlatingen in zijn Levensherinneringen (1934) bang geweest dat zijn muziek bij de vuilnisman terecht zou komen. Eric Matser, de her-ontdekker en uitgever van de sonate heeft zich ten doel gesteld de componist zijn gerechtvaardigde plaats in de Nederlandse muziekgeschiedenis (terug) te geven. Hij heeft de kwaliteit van de cellosonate onderkend en de celliste Larissa Groeneveld en de pianist Frank van de Laar in 2013 bereid gevonden ambassadeurs van het stuk op te treden en een cd-opname te maken. Inmiddels heeft ook een cellist als Anner Bijlsma zich zeer positief over de compositie geuit. Het stuk is wellicht de mooiste Nederlandse romantische cellosonate.

Gerard von Brucken Fock heeft zijn studie bij Richard Hol in 1879 voortgezet aan de Musik Hochschule te Berlijn, waar hij compositielessen volgde bij Friedrich Kiel, die overigens ook enkele prachtige cellosonaten heeft gecomponeerd en Woldemar Bargiel, een stiefbroer van Clara Schumann. Von Brucken Fock had een fijn stijlgevoel en stond open voor invloeden uit het nabije verleden en zijn eigen tijd. Niettemin kenmerken zijn stukken zich door een geheel eigen aanpak: ritmisch sterk, rijke harmonieën, heldere structuur. Von Brucken Fock had werkelijk iets te zeggen. Dat hij een groot talent en een vakman was werd al door tijdgenoten als Daniël de Lange, maar ook door Edvard Grieg onderkend. De laatste noemde Von Brucken Fock naar aanleiding van diens 24 preludes opus 15 zelfs 'De Hollandse Chopin.'

In de cellosonate toont Von Brucken Fock zich de Hollandse Brahms, maar ook associaties met Schumann en Beethoven zijn mogelijk. Het is de bedoeling van de uitgever, Résonance, meer onuitgegeven werken van Von Brucken Fock te publiceren. Achtereenvolgens zullen dat naar verwachting zijn: de eerste altvioolsonate en een vioolsonate, zodat in ieder geval zijn aantrekkelijke kamermuziek niet zal worden vergeten.

Content

  • 1. Allegro moderato
  • 2. Allegretto
  • 3. Adagio
  • 4. Allegro non troppo

Productdetail

Publishernumber:

13880

Instrument(s):

ISBN:

Number:

214295

Theme(s):

Reviews

Write Your Own Review
You're reviewing:Sonata 1884 (Revised 1931) for Violoncello and Piano
Your Rating